In de vakantie wil je er graag samen op uit met je hond. Op warme dagen is wandelen of fietsen geen goed idee, omdat je hond het dan snel te warm krijgt. Zwemmen is dan een leuke activiteit om samen met je hond te ondernemen. Nu hoor ik je denken… samen? Zwemmen? Jazeker! Australian Cobberdogs zoeken namelijk niet zelf het water op. Daarom is dit een perfecte activiteit om samen met je hond te proberen.
Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je met je Australian Cobberdog gaat zwemmen. Ze mogen namelijk niet zomaar in ieder water zwemmen. In deze blog geef ik je 6 tips om met je hond waterpret te beleven!
Honden mogen helaas niet overal zwemmen en het is ook niet verstandig voor je hond om dit overal te doen. Informeer daarom van tevoren goed of het wel of niet mag. Er zijn diverse losloopgebieden waar zelfs hondenzwemvijvers of hondenstranden zijn.
Misschien wel de belangrijkste tip als je wilt gaan zwemmen met je hond: kan hij of zij wel zwemmen? Probeer de eerste keer daarom altijd in een veilige omgeving. Sommige honden hebben zo veel vacht dat deze letterlijk volloopt met water, waardoor de hond moeite krijgt om zijn of haar kop boven water te houden.
Wanneer je je hond vaker wilt laten zwemmen, moet je met een aantal dingen rekening houden. Een hond houdt namelijk geen rekening met het soort water waar hij in duikt. Hij springt dus evengoed in stinkend slootwater als in een schone vijver 😉 Gezien de lange vacht van een Australian Cobberdog is het zwemmen in bijvoorbeeld stinkend slootwater geen aanrader. Vind je het niet erg om je hond na die tijd in bad te doen, goed te drogen en te borstelen, dan is dit natuurlijk geen probleem!
De kwaliteit van het zwemwater is erg belangrijk. Zeker op warme dagen kan er blauwalg in het water zitten, en dat is alles behalve fijn voor je hond! Blauwalg is te herkennen als een olieachtige en vaak stinkende laag op het water. Het is gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn. Ook kan je hond de ziekte van Weil oplopen als hij of zij heeft gezwommen in water dat besmet is met urine van ratten. Honden kunnen wel geënt worden tegen de ziekte van Weil. Honden die geënt zijn worden wel ziek, maar niet zo ernstig dat ze hieraan overlijden. Kies daarom altijd voor zekerheid en laat je hond alleen zwemmen in bewegend water!
Naast kwaliteit is veiligheid ook iets waar je goed op moet letten. Staat er geen sterke stroming? Kan je hond hier gemakkelijk zelfstandig uit het water komen, dus is er geen hoge rand waar hij niet op kan? Verder moet je goed opletten dat je je hond op tijd uit het water haalt voordat hij té vermoeid wordt.
Het is natuurlijk belangrijk dat je hond van zwemmen houdt. Dwing je hond daarom nooit om te gaan zwemmen! Als hij of zij niet wil, gooi hem of haar dan nooit in het water. Dit kan traumatisch werken. Sommige honden zijn nu eenmaal geen waterratten, dwing ze daar dan ook niet toe.
Veel zwemplezier samen deze zomer!
Renée Homan
Fifth Avenue Cobberdogs