Overweeg je een pup in huis te nemen? Bereid je dan goed voor door veel te lezen over wat je staat te wachten.
Een pup brengt heel veel liefde en plezier maar er komt heel wat bij kijken en dat moet je niet onderschatten.
Het eerste jaar is heel erg intensief.
De eerste nachten
De eerste nachten kunnen zowel spannend als uitdagend zijn. Je pup krijgt heel veel nieuwe indrukken te verwerken. Het zijn de eerste nachtjes zonder moeder, broertjes en zusjes.
Zorg dat je een comfortabel en rustig plekje creëert voor je pup, een lekker zacht puppymandje en/of Bench, die groot genoeg moet zijn.
Ook daarin leg je een zachte benchmatras. Als het goed is heb je een nestdekentje meegekregen en die leg je bij je pup in z’n mandje of bench, zo is er toch iets herkenbaars in de nabije omgeving.
Neem je pup vooral mee naar je slaapkamer de eerste nachten, daarmee verwen je je pup niet. Je kan de pup dan troosten als hij jankt en zo hecht je pups zich ook aan jou. Hij voelt zich veilig en gehoord. En op basis van veiligheid bouw je een fijne band op met je puppy.
Een pup heeft een kleine blaas en zal er ’s nachts nog even uit moeten om te plassen, dit kan meerdere keren per nacht het geval zijn, dit is normaal. Uiteraard laat je voordat je naar bed gaat de pup nog even goed uit. Ik adviseer altijd om dit de eerste dagen in je tuin te doen of op een plasmatje op het balkon.
Opvoeding en training
De pups worden bij ons al goed gesocialiseerd. Wij werken met het ENS en ESI programma. Hierbij worden prikkels toegediend op het juiste moment in hun ontwikkeling. Door dat in een veilige vertrouwde omgeving toe te passen (met moeder erbij) worden er neurologische verbindingen in de hersenen gemaakt die blijvend zijn voor de rest van het leven van de pups. Je kan het vergelijken met de inprentingsfase bij kleine kinderen. Je moet daarbij denken aan o.a. tactiele prikkels, temperatuurverschillen, reuk, gehoor etc.
Belangrijk is om de socialisatie voort te zetten als nieuw baasje. Dit betekent een veilige band opbouwen en je pup vooral leren kennen want zoals wij mensen allen verschillend zijn zo is dat ook bij pups/honden. Geef je pup eerst de ruimte om zich te settelen in z’n nieuwe omgeving en houdt het overzichtelijk. Start pas na een aantal weken met de puppycursus. Sommige cursussen bieden een theorieles aan voordat de cursus samen met de pup begint en dit is een goed idee, zo ben je al wat voorbereid.
Een puppy cursus is een must ook als je al eerder een pup hebt opgevoed, iedere pup verdient een fijne puppycursus.
Ook daarin is veel verschil. Ga zelf eens kijken op locatie zodat je met eigen ogen kunt zien of de betreffende cursus aansluit op jouw en je pups behoefte. Ieder ras is anders, de Australian Cobberdog is een heel gevoelig ras.
Rust, beweging en voeding
Pups slapen nog ontzettend veel, gemiddeld 21 uur per dag, en die rust is ook noodzakelijk om alle nieuwe indrukken te verwerken en de pup is ook nog in de groei wat ook energie kost. Zorg ervoor dat je pup rust krijgt. Een pup kent geen grenzen en gaat maar door. Hierdoor kunnen ze overprikkeld raken en dan worden ze heel druk. Jij moet de grens aangeven door tijdig rust in te bouwen.
Je bouwt structuur en grenzen in het dagschema in dan weet de pup op enig moment waar hij aan toe is.
Je puppy heeft beweging nodig, dit bouw je rustig op. Een pup is nog erg kwetsbaar. Let op dat je de gewrichten niet overbelast. De wandelingen zijn nog kort. Maatstaf is 5 minuten wandelen per maand dat je pup oud is. Dus bij 2 maanden 10 minuten per wandeling. Zo bouw je het op. Als je pup volwassen is dan is dit schema niet meer nodig. Let erop dat een kleiner formaat hond eerder uitgegroeid is dan een groter formaat zoals een standaard Cobberdog. Deze is pas rond de 14-16 maanden uitgegroeid.
Omdat je puppy nog in de groei is krijgt hij meerdere voedingen per dag. Gemiddeld is dit 4 keer per dag. Dit wordt in de loop van de eerste maanden afgeschaald en uiteindelijk kom je op 2 voedingen per dag uit als je pup volwassen is. Een pup krijgt puppy voeding. Hierin zitten meer eiwitten en calcium voor de ontwikkeling van het lichaam.
Wij geven onze pups en volwassen honden vers vlees en een A merk brok. Voeding is erg belangrijk om je puppy uit te laten groeien tot een gezonde volwassen hond.
Aandacht en affectie
Naast wat we al besproken hebben heeft een puppy heel veel liefde en aandacht nodig. Dit is van essentieel belang. Een puppy/hond is een roedeldier en het gezin waar hij terecht komt ziet de pup als z’n roedel. Zorg voor genoeg tijd om voldoende aandacht te kunnen geven. Een pup die net in huis komt kan echt nog niet alleen thuis zijn. Dit zal je de komende maanden moeten opbouwen.
De Australian Cobberdog is een heel mensgericht ras. Het is niet voor niks een therapiehond. Ze zoeken juist het gezelschap van mensen op om contact te maken. Ze willen heel graag onder de mensen zijn. Bouw een goede band op met je pup, zo heb je daar de rest van het leven van de hond veel plezier van. Dit betekent; veel knuffelen, een spelletje spelen (ook intelligentie spelletjes vinden ze heel erg leuk) en lekkere wandelingen maken (dat wat verantwoord is wat leeftijd betreft). Wist je dat de Cobberdog uitermate geschikt is als kantoor of schoolhond? Doordat ze zo mensgericht en sociaal zijn kan je ze makkelijk overal mee naar toe nemen.
Het opnemen van een Cobberdog in je gezin is een verrijking! Maar het is erg belangrijk om de verantwoordelijkheden serieus te nemen. Door te investeren in de juiste opvoeding, voeding en liefdevolle aandacht, kan je genieten van een prachtige vriendschap met jouw Australian Cobberdog.
Fifth Avenue Cobberdogs